Lainaosuuslaskennan kolme kulmakiveä

1960- ja 1970-luvuilla rakennettujen kerrostalojen tultua peruskorjausikään taloyhtiölainoja tarvitaan yhä enemmän. Samalla myös asiantuntevan lainaosuuslaskennan merkitys kasvaa yhä tärkeämmäksi.

JULKAISTU 10.11.2016

Yhtiölainat yleistyvät kovaa vauhtia

Keskisuomalaisessa uutisoitiin taloyhtiölainojen suosion kasvusta 8.11. otsikolla Taloyhtiölainojen suosio pomppasi. Sen mukaan taloyhtiölainojen määrä on kasvanut vauhdilla viime vuosien aikana, ja taloyhtiön asukkaalle onkin edullisempaa lyhentää yhtiölainaa kuin henkilökohtaista lainaa.

Yhtiölainojen yleistyessä on hyvä muistaa myös asiantuntevan lainaosuuslaskennan tärkeys. Lainaosuuslaskennan tarkoitus on saada selville taloyhtiön osakkaiden maksettavaksi jäävät rahamäärät ja lainaosuudet. Mutta mitä kaikkea laskennassa on osattava huomioida?

1.    Lainaosuuslaskenta on tärkeää tehdä kerralla oikein

Kun taloyhtiöissä tehdään ylimääräistä rahoitusta vaativia korjausurakoita, ammattitaitoinen hanke- ja lainaosuuslaskenta on ehdottoman tärkeää. Lain mukaan osakkaita on kohdeltava tasavertaisesti, ja kulut on perittävä täsmällisesti kunkin osakkaan hallitsemaan neliö- tai osakemäärään perustuen.

Kun osa osakkaista haluaa maksaa osuutensa heti kokonaan pois, osa taas osittain ja loput lyhentävät osuuttaan erissä, laskeminen voi olla haasteellista. Jälkeenpäin laskelmiin tulleiden virheiden korjaaminen taas on erittäin työlästä, joten summien on mentävä kerralla oikein.

Korjausurakan aikana ostolaskujen määrä moninkertaistuu, ja urakkaan liittyvät kustannukset on pidettävä selkeästi erillään taloyhtiön normaalista taloudesta. Urakan rahoitus vaatii myös ylimääräistä miettimistä. Prosessia helpottaa huomattavasti asiantunteva taloushallinnon kumppani, joka hallitsee tarkalleen kaikki lainaosuuslaskennan yksityiskohdat.

2.    Osakkaita on kohdeltava tasavertaisesti erilaisista maksutavoista huolimatta

Varsinainen työ lähtee liikkeelle siitä, kun urakka on valmis ja kustannukset ovat tiedossa. Rahoitusjakauman selvittämiseksi lasketaan jokaisen huoneiston osuus urakan kustannuksista.

Osakkaat voivat ilmoittaa, haluavatko maksaa osuutensa kerralla pois vai nostavatko taloyhtiön lainaa, jota sitten lyhentävät erissä. Mikäli joku osakkaista on teettänyt kyseisen remontin huoneistossaan jo aiemmin, hänelle voidaan maksaa jonkinlainen hyvitys kustannuksista.

Kun kaikki osuudet on saatu laskettua, lähetetään laskut osuutensa heti maksaville ja nostetaan laina loppujen kustannusten osalta. Lainaosuuslaskenta lähtee liikkeelle siitä, kun laina on nostettu ja lainarahoituksella osuutensa kuittaavat alkavat maksaa rahoitusvastiketta. Vain ne, jotka maksavat rahoitusvastiketta, ovat siis mukana varsinaisessa lainalaskennassa.

3.    Tietojen on oltava ajan tasalla isännöitsijäntodistuksessa

Maksusuunnitelmat saattavat muuttua vuosien aikana, kun joku esimerkiksi perinnön saatuaan haluaakin maksaa koko lainaosuutensa pois. Sen lisäksi, että asia hoidetaan pankin kanssa, myös lainanlyhennyssuunnitelmaa tulee muuttaa siten, että se on jäljelle jääville osuuttaan maksaville kohtuullinen.

Edellä mainitunlaisia tilanteita, perunkirjojen tekemistä tai huoneistokauppoja varten tietojen on oltava jatkuvasti ajan tasalla. Nykykäytännön mukaan ne tulisi päivittää kuukauden välein. Lainaosuustieto on nykyisin välttämätön esimerkiksi asuntokauppaan liittyvän varainsiirtoveron määrittämiseksi.

Isännöitsijäntodistuksessa täytyy aina olla merkittynä osakehuoneistoa koskevat lainaosuudet. Jos osakkeenomistajalla on oikeus maksaa lainaosuutensa pois, täytyy lainat merkitä eriteltyinä ja ottaen huomioon pääomavastikkeeseen liittyvän maksuhetken alijäämän tai ylijäämän. Sellainen isännöitsijäntodistus, jossa ei ole huoneistokohtaisia lainaosuustietoja, on puutteellinen, ja tällöin isännöitsijä vastaa todistuksen puutteista.

Taloyhtiöiden taloushallinnon kumppanina autamme asiantuntevasti lainaosuuslaskennan koko prosessissa. Ota yhteyttä ja kysy lisää! »