“Sen huomaa ilmapiiristä, että ihmiset tykkää olla täällä”

Tarja Jokinen toimii kirjanpitäjänä Dextilin kirjanpitoyksikössä. Kiinnostus alaan heräsi merkonomiopintojen jälkeen työelämässä, ja taloushallinnon ammattitutkinnon kautta Tarjan tie toi Dextilille loppuvuodesta 2017.

JULKAISTU 19.04.2018

“Ennen Dextilille tuloa olin työskennellyt monipuolisesti erilaisissa työtehtävissä ja eri aloillakin. Kokemusten kautta oma paikka alkoi hahmottua taloushallinnon puolelta. Aikuisiällä hankittu merkonomin koulutus ja sittemmin taloushallinnon ammattitutkinto veivät minut taloushallinnon tehtäviin nimenomaan rakennusalalle”, Tarja kertoo.

Dextili oli Tarjalle tuttu jo aiemmasta työpaikastaan, johon taloushallinnon sijaisuudet hoituivat Dextilin kautta. Alun perin työ tilitoimistossa tuntui Tarjasta vieraalta ajatukselta, mutta hän päätti kuitenkin hakea Dextilille avoimella hakemuksella. Nyt, noin puolen vuoden kokemuksen jälkeen, Tarjalla on Dextilistä työpaikkana vain hyvää sanottavaa.

“Näen, että Dextili on luotettava ja kehittyvä työnantajana. Henki on hirveän hyvä. Henkilöstön osaamista kehitetään ja syvennetään koulutuksilla, ja työntekijöistä pidetään huolta”, Tarja kiittää.

“Alusta asti pääsi oikeisiin hommiin”

Dextilillä uudelle työntekijälle annetaan vastuuta; Tarjakin sai omia asiakkuuksia pian aloittamisen jälkeen. Tarjaa auttoi alkuun ohjelmiston aiempi tuntemus.

“Kun rakennusala ja käytettävä ohjelmisto olivat tuttuja, niin ei kauaa mennyt kun tuntui, että olen tehnyt tätä vaikka kuinka kauan. Matkan varrella olen saanut lisää asiakkaita. Kun on päässyt hommiin kiinni, kehittyy itselle nopeasti toimivat työskentelyn rutiinit.”

Tarja kertoo oppineensa paljon uutta Dextilillä ollessaan.

“Edelleen tulee paljon oivalluksia, että näinkös tämä olikin, vaikka olen tehnyt alan hommia monta vuotta. Täällä myös koulutetaan paljon, mikä on ollut hyödyllistä ja pitänyt työn mielenkiintoisena.”

Hyvällä kirjanpitäjällä on rautaiset hermot

Tarjan tyypillinen päivä pitää sisällään esimerkiksi ostolaskujen käsittelyä sekä niihin liittyvää selvitystyötä, tiliotteiden tiliöintiä, maksumuistutusten käsittelyä sekä maksatuksia. Lisäksi Tarja on aktiivisesti sähköpostiyhteydessä asiakkaisiin ja sidosryhmiin.

Taloushallinnon tehtävissä tarvittavia taitoja ovat Tarjan mukaan organisointitaidot, hyvä ymmärrys kirjanpidosta ja ostolaskujen kohdalla alv-lainsäädännön tuntemus. Myös rakennusalaan liittyvien asioiden tunteminen on hyödyksi.

“Haastavinta työssä ovat ajoittain hektiset aikataulut, jotka vaativat hyvää organisointia. Siinä riittää opettelemista edelleen reilun puolen vuoden jälkeen. Toisaalta kokemus auttaa, kun pitää priorisoida tärkeimmät tehtävät”, Tarja toteaa.

Parasta kirjanpitäjän työssä on Tarjan mukaan vapaus. “Minulla on vapaus päättää – tietyissä puitteissa tietysti – mitä teen nyt ja mitä seuraavaksi. Työ on suhteellisen vapaata, kunhan pitää aikatauluista ja kirjanpitotapahtumien eräpäivistä kiinni.”

Tilitoimisto yllätti positiivisesti

“Aiemmin ajattelin, ettei tilitoimisto ole minun paikkani. Luulo oli kuitenkin väärä: sain yllättyä positiivisesti siitä, miten kivaa täällä on! Kun tulin Dextilille, tuli heti sellainen kodikas olo. Täällä on lämmin tunnelma”, Tarja kertoo.

Töissä viihtymiseen ovat vaikuttaneet myös selkeä työnjako sekä laadukkaat työvälineet etätöitä varten. Tarja ilahtui huomatessaan, että Dextilillä yhden ihmisen ei tarvitse ratketa joka suuntaan, vaan kukin yksikkö keskittyy omaan taloushallinnon osa-alueeseen. Tämä mahdollistaa myös yksittäisen työntekijän erikoistumisen.

“Olen viihtynyt tosi hyvin. Saan työkavereilta tukea ja pääsen yhtä lailla auttamaan muita omalla osaamisella. Aina sitä haluaa auttaa tarpeen tullen, kun itsekin saa apua.”

Työpaikka, jossa pääsee kehittymään

“Näen, että tämä voisi olla se loppuelämän työpaikka minulle. Haluan tulla tosi ammattilaiseksi omassa työssäni, syventää ja mahdollisesti laajentaakin osaamisaluettani. Uskon, että Dextilillä minulla on mahdollisuus tähän kaikkeen”, Tarja pohtii.
Tärkeintä kuitenkin on, että töihin on mukava tulla.

“Sen huomaa ilmapiiristä, että ihmiset tykkää olla täällä. Positiivisuus ruokkii positiivisuutta, se antaa itsellekin hyvää mieltä.”